zondag 27 december 2009

Kerst voorbij

De kerstdagen zitten er weer op en ik heb heerlijk uitgeslapen vanmorgen. Daarna heb ik even gesport , echt een goede uitlaatklep en het geeft me op de een of andere manier altijd weer het vertrouwen in mijn lijf. Het zegt natuurlijk lang niet alles en zeker niet bij mij. Toen ik vergevorderde kanker had vorig jaar September liep ik ook nog in de bergen en verzette ik me gewoon tegen de vermoeidheid. Dat voelt nu toch wel anders, de vermoeidheid die ik nu voel is wel anders dan een jaar geleden. Hoewel het me soms wel enorm kan overvallen , de tarceva heeft ook vermoeidheid als bijwerking, maar met een goede nachtrust en even wat gas terug kan ik daar goed mee overweg. Ik heb wel behoorlijk last van mijn rug zo af en toe maar ja daar heb ik al veel vaker last van gehad en dat probeer ik dan ook maar zoveel mogelijk naast me neer te leggen.

Vandaag ook weer allerlei onderzoeken gelezen over longkanker waar best interessante dingen instaan. Ze zijn nu steeds verder in het ontdekken van de wijze waarop resistentie tegen bijvoorbeeld tarceva optreedt en kunnen daar misschien met medicatie iets tegen doen. Bij het lezen van zulke onderzoeken krijg ik toch weer een sprankje hoop, maar tegelijkertijd realiseer ik me ook dat het jaren kan duren voordat een medicijn beschikbaar is. Als je geluk hebt komen er misschien trials waaraan je mee kan doen, maar dan moet je wel aan de selectiecriteria voldoen.

Ook is het best schokkend om te lezen dat mensen die niet roken steeds vaker longkanker krijgen. Deze kanker is echt anders dan de rokers-kanker en een grote oorzaak is mee-roken. Dat roken slecht voor je is is al lang duidelijk maar dat het ook zoveel schadelijke gevolgen heeft voor mensen die het niet doen vind ik best schokkend.

Ik wil graag op de hoogte blijven van de onderzoeken naar longkanker en nieuwe medicatie maar je moet oppassen er niet teveel mee bezig te zijn. Veel dingen zijn lastig te begrijpen en kun je verkeerd interpreteren en het is voor mij ook niet goed om teveel met mijn ziek zijn bezig te zijn. Ik ga me de komende dagen lekker bezig houden met de voorbereidingen voor onze vakantie.

2 opmerkingen:

marjolijn zei

Mogge meis,
Fijn zo even heerlijk uitslapen en sporten.
En ja nu maar lekker spullen bij elkaar zoeken en de koffer pakken.
Op naar een hele fijne wintersport.
Fijne dag vandaag.

Anoniem zei

Hey Carinelientje,

Helemaal goed al die onderzoeken, maar soms kun jij tylessije beter bezighouden met jullie as wintersportvakantie. Gewoon je spulletjes inpakken en lekker wegwezen!
En met die conditie van jou gaat dat helemaal goed komen ;)

XXX Es