maandag 31 januari 2011

Eerste onderhoudskuur | Maintenance treatment

Vandaag mijn eerste onderhoudskuur in het Martiniziekenhuis gehad. Het duurde langer dan ik had gedacht, maar ze namen dan ook uitgebreid de tijd voor me. De oncologieverpleegklundige nam rustig de tijd om alles te bespreken, ze hadden nog informatie van twee jaar geleden. Wat me op is gevallen is dat ze vroeg hoe het prive met mij ging. Of ik nog werkte, hoe mijn sociale netwerk eruit zag, hoe het met JW was. Ik vond het wel goed dat ze die vragen stelde. Om 11:00 uur lag ik aan het infuus en het inlopen van de Avastin was in een half uur gepiept.
Daarna ben ik nog even bij de arts langs gegaan.

Het voelt prettig om deze kuur 3 wekelijks in Groningen te kunnen krijgen. Het is een lichte kuur, geen chemo, maar een middel dat de bloedtoevoer naar de tumoren moet remmen. Het heeft geen invloed op je rode en witte bloedlichaampjes, alleen de bloeddruk moeten ze in de gaten houden en eiwitten in de urine.

Ik heb kunnen regelen dat ik de volgende kuur krijg voor de voorjaarsvakantie (wintersport ) dus ik ben helemaal tevreden en blij dat ze dit zo voor mij hebben geregeld.

Ik ben ook weer begonnen met de erlotinib (tarceva) gisteravond op advies van dr P. Wel wennen dit weer te slikken. Ik moet weer rekening houden wat ik wanneer eet en afwachten of mijn huid er een beetje tegen kan. Mijn lichaam zal hopelijk niet meer zo heftig reageren als een paar jaar geleden toen ik voor het eerst startte..


----

English:

Today I received my first maintenance treatment in the Martini hospital. It took more time then I expected, but they took their time for me. The oncology nurse took her time to calmly discuss everything with me. They only had some information about me from two years ago. It noticed that she also asked me about my private life. Wether I still worked or not, how my social network was like, how JW was doing. I think it is good she asked these things. Around 11:00 AM I was on the infusion and the Avastin dripped in. That took around 30 min. After this I went to see the doctor.

It feels good to have this cure every three weeks in Groningen. It is a light cure, not a chemo, but a drug that makes it more diffucult for the tumours to make bloodvessels. It does not influence the red and white bloodcells. Only bloodpressure and proteins in the urine are monitored.

I was able to schedule the next cure before the spring holiday (ski-holiday) so I am totally satisfied and happy they were able to arrange this.

I also started with erlontinib (tarceva) last night as adviced by dr. P. I have to get used to take this medicine again. I have to consider what to eat and when again. My skin can also react again. Hopefully my body does not react that violent again like two years ago when I took tarceva for the first time.

3 opmerkingen:

Marjolijn zei

Deze buit weer binnen, meis.
Laat het zijn werk maar doen.
Hoop dat je er niet te veel last hebt van alle bijwerkingen.
Fijne dag vandaag.

Anoniem zei

Ze weten jou in ieder geval goed bezig te houden zeg. Veel succes weer met het slikken van Tarceva. En nu op naar de wintersport!! Liefs Karin.

Anoniem zei

Dat ze aan je vroeg hoe je sociale netwerk er uitziet, komt vast door de campagne die er nu is, over zieke mensen die geen vrienden meer hebben ;-) Heb jij trouwens geen last van volgens mij ;-)

Groeten Lianne