woensdag 4 november 2009

November longkankermaand

Ik kreeg onlangs een reactie op mijn blog van iemand die wilde weten waar ik de uitzending van Sander Simons had gezien. Ha het lijkt wel een personal promotie site voor Sander Simons ; ) Ik heb wel respect voor de manier waarop Sander zijn ziekte in de openbaarheid bespreekt en ook voor de manier waarop (ik zie) hoe hij ermee omgaat. De uitzending is in ieder geval terug te zien op de site van SBS6 en dan doorklikken naar showbizz-nieuws.

Sander komt deze week nog meer in het nieuws. Op donderdag 12 november is er om 20.30 een live-internetuitzending te zien via de website:www.longkanker.info. Het programma gaat over leven met longkanker en geeft informatie over de ziekte zelf. Sander zal het programma presenteren en er zijn verschillende sprekers waaronder professor Smit en een lotgenote wiens weblog ik ook lees.

De aandacht voor longkanker deze maand is niet toevallig, het is deze week longkankermaand. Bij borstkanker had je het meteen in de gaten (vorige maand):Pink ribbon agenda's te koop, gala's , acties bij de hunkemoller. Dat het deze maand longkankermaand is zal waarschijnlijk vooral de mensen die zelf longkanker hebben zijn opgevallen.

Ik hoor veel mensen die het opmerkelijk vinden dat longkanker niet die aandacht krijgt die borstkanker krijgt. Borstkanker is de meest voorkomende kanker en het is dus logisch dat er zoveel aandacht voor is. Deze aandacht heeft er onder andere voor gezorgd dat er veel onderzoek heeft kunnen plaatsvinden zodat er steeds betere medicatie op de markt is gekomen, die borstkanker steeds beter behandelbaar maakt.

Borstkanker is dan wel de meest voorkomende kanker bij vrouwen, in 2007 veroorzaakte longkanker voor het eerst meer sterfgevallen dan borstkanker. Borstkanker treft misschien meer mensen, longkanker is doodsoorzaak numer 1 en krijgt mede daardoor steeds meer aandacht. Er is net als voor alle andere kankers veel aandacht en geld nodig en ik ben ervan overtuigd dat als er meer en meer onderzoek wordt gedaan,dat longkanker dan net als borstkanker steeds meer goede behandelingsperspectieven biedt.

Het is eigenlijk best raar dat niet alle kankersoorten evenveel aandacht krijgen, maar helaas is het zo dat het geld voor onderzoek vooral naar die ziektes gaat die het meest voorkomen. Daar kan de farmaceutische industrie ook het meeste aan verdienen. Ik moet uitkijken wat voor uitspraken ik doe, maar je leest en hoort hier genoeg over.

Waar ik heel veel moeite mee heb en wat ook een reden zou kunnen zijn dat longkanker nog niet zo in de belangstelling staat als borstkanker, is het feit dat er bij het woord longkanker vaak meteen een soort' ja eigen schuld' gedachte opkomt bij mensen. Je zult wel veel gerookt hebben. Die gedachte is niet geheel onjuist, 90% van de longkanker wordt veroorzaakt door roken, maar 10% wordt niet door roken veroorzaakt. Er is zelfs een groei in het aantal mensen met longkanker dat nooit heeft gerookt. Of zo weinig en op zo'n jonge leeftijd dat het eigenlijk niet de oorzaak kan zijn. De longkanker van de niet-rokers gedraagt zich anders (minder agressief) dan de rokers-longkanker en vraagt om een andere benadering/behandelingsstrategie. Het is oppassen en eigenlijk ongepast (vind ik) om een onderscheid in de wel-en niet-rokers kanker te maken. Wel om een onderscheid in behandeling van beide te maken, maar heb je als je longkanker veroorzaakt wordt door roken minder recht op een goede behandeling? Moeten we daarom geen of minder geld steken in onderzoek? Hoe doen we dat dan met hart en vaatziekten , of suikerziekte? Wordt dat onderscheid daar ook gemaakt?

4 opmerkingen:

Esther zei

Hey Carolientje,

Goh, zo heet de juf van Nicky ook. Ik ben het helemaal met je eens dat je geen onderscheid moet maken in wel-rokers of niet-rokers.
Helemaal top, maarja, jij bent toch Top?????

XXX Esther

Ibella zei

Wat een goed en duidelijk log over dit onderwerp. Ja, zo kun je heel veel schrijven over de oorzaken van de westerse leefwijze en gevolgen daarvan. Het is zeker goed wanneer er aandacht aan besteed wordt, maar onderscheid in behandeling mag er nooit zijn, hoe dan ook.
Ik heb de uitzending van Sander Simons niet gezien, maar dat lukt wel via uitzending gemist. Trouwens bekende mensen als hij doen het altijd goed in de media.
Zoals je schrijf, blijft geld voor onderzoek het aller belangrijkste, zodat longkanker beter behandelbaar is.

hendrike zei

Ik ben het helemaal met je eens.Het is raar om onderscheid te maken tussen wel en niet roken.Ik ga kijken of ik de uitzending van Sander Simons nog kan vinden.
Alvast een fijn weekend!

Karin zei

Bonjour Caroline,
Merk dat je jezelf toch zo noemt dus doe ik dat ook maar. Wil je graag een fijn weekend toewensen in Parijs. Ben net zelf ook een weekje weggeweest en merk dat je daardoor toch je batterij weer ff op kan laden. En dat hoop ik ook voor jou (jullie).
Groetjes Karin