woensdag 15 juni 2011

Pet-scan

Vanmorgen ging de wekker al om 06:00. Eerst een half uur wakker worden en toen begonnen met het eerste halve liter flesje water drinken. Douchen, aankleden en toen het tweede halve liter flesje water en een kop koffie. Om 07:45 was ik op de afdeling: Nucleaire geneeskunde.
Weer een ervaring rijker, van een PET scan. Ik moest eerst op een stoel liggen, kreeg een nucleaire stof (FDG) ingespoten via een infuus en mijn bloedsuiker werd gemeten. FDG is een radioactieve glucose die de scanner kan detecteren in je lichaam. De tumorcellen nemen FDG in een hogere concentratie op dan gezonde cellen. Zo kunnen ze uiteindelijk zien waar zich kankercellen bevinden.
Nadat de FDG ingespoten was moest ik een uur stil blijven liggen. Praten mocht het eerste half uur niet. JW kon wel gewoon naast me zitten. Na een uurtje kon ik de scan in.

Aan de hand van de PET-scan zal men de aanwezigheid en plaats van de kankercellen beter kunnen opsporen. Met deze scanresultaten hoopt mijn arts kankercellen te vinden die relatief eenvoudig zijn te verwijderen voor analyse. De hoofdtumoren in de long zijn erg lastig te bereiken. Op de thorax CT-scan die ik normaal krijg zie je niet het hele lichaam, het is vooral gericht op de hoofdtumoren in mijn rechterlong. Nu dus een Pet-scan om ergens in mijn lichaam tumorweefsel te vinden voor analyse dat relatief eenvoudig te verwijderen is.

Zo even een technisch verhaal, dit is wat ik er van begrijp, het is best ingewikkeld vind ik.

De verrassing kwam na de scan, ik stapte er af en toen zat JW ook in de PET-scan kamer. Hij was er niet toen ik in de scan ging maar mocht later bij mij komen. Bij de CT kan hij er nooit bij zijn. Hij heeft een filmpje en foto's gemaakt.


5 opmerkingen:

Hendrike zei

Nou, ik vind dat je het heel duidelijk uitlegt.
Wanneer krijg je de uitslag?
Veel succes met wachten.

Marjolijn zei

Goed uitgelegd hoor..!!
Fijn dat het weer klaar is.
Nu maar wachten op de uitslag, succes.
Fijne dag vandaag.

Joyce Voigt zei

Ben het helemaal met Hendrike eens, echt duidelijk uitgelegd, Kay heeft nog nooit een PET scan gehad, het lijkt op een botscan alleen hoef je dan geen uur stil te liggen voor de scan. Volgens mij was dat het moeilijkste voor je, ben ook wel benieuwd wanneer je de uitslag krijgt. Weer wachten. Liefs

Anoniem zei

Altijd maar dat eeuwige wachten is het meest slopend en vreet enorm veel energie. Maar wat kan je dit weer prima beschrijven Kaatje. Fijn dat JW zo dicht bij je mocht zijn. Ik heb andere ervaringen...Liefs Karinneke

esther zei

Ik heb dit al 3 keer meegemaakt, maar jij legt het heel goed en duidelijk uit en JW heeft er een mooi filmpje van gemaakt,,,nou ja mooi????? ehhhh je snapt me wel ;)